PKG Bedrijfspsychologen en mand

Op Youtube staat een amusant gesprek met een eigenaar van een antiekwinkel, die bekend is geworden als ’meneer mandje’. Met zijn mandje in zijn hand krijgt hij bij zijn verhaal steeds te horen dat het korter moet, tot uiteindelijk alleen ‘mand!!!’ over blijft.

Het woord mand is inmiddels aardig ingeburgerd bij PKG Bedrijfspsychologen. In onderlinge berichtjes houden we het voor de grap soms heel kort met “is goed” of “oké” en zetten daar dan tussenhaakjes (‘mand’ achter).
In het e-mailverkeer zijn snelle en korte reacties met weinig franje gangbaar. Maar het kan ook té kort zijn, waardoor een antwoord onaardig of zelfs bot over kan komen. Die berichtjes typeren wij als ‘mandreactie’.
In gesprekken met sollicitanten komt het soms voor dat iemand lang van stof is en moeilijk af te stoppen is. Ik maak me daar zelf ook wel eens schuldig aan. Eén van mijn dochters zei eens tegen mij, ze zal een jaar of veertien geweest zijn: “papa, graag de korte versie”. Het omgekeerde komt vaker voor: sollicitanten met weinig tekst. In onze informatiebladen geven we aan dat een psychologisch onderzoek geen examen is waar men zich op kan voorbereiden. Met ‘ik laat het over me heen komen’, wat sommige sollicitanten zeggen, en helemaal onvoorbereid naar een onderzoek gaan, schiet je echter door. We adviseren om van te voren na te denken over interesse en geschiktheid voor de functie.
In onze rapporten proberen we bondig en duidelijk te zijn, maar dat betekent niet dat we er weinig werk van maken. De Franse filosoof Pascal schreef eens: “ik schrijf je een lange brief want ik had geen tijd voor een korte.”
Met helemaal geen tekst maak je het jezelf natuurlijk nog makkelijker. In mijn begintijd als psycholoog was een ‘kruisjesrapport’ een tijdje gangbaar; een rapport met een overzicht van scores, zonder toelichting (en alleen een handgeschreven intern rapport). Het schrijven van een goed assessment rapport kan een moeilijke bevalling zijn en dan kun je nog wel eens verlangen naar zo’n simpel kruisjesrapport. Bij psychologische veiligheidsonderzoeken gaat het niet om een advies, maar om een harde conclusie of iemand al dan niet aan de eisen voldoet. Ook bij deze uitslagen merken we dat een toelichting toegevoegde waarde heeft en door onze klanten op prijs wordt gesteld.

Kortom: kort is goed, maar met mate.

Top