Waar zit jouw energielek?

Heb jij weleens last van stress? En lukt het om daarna weer te ontspannen? Vaak lukt dat tijdelijk, door bijvoorbeeld op vakantie te gaan. En als we thuis komen, nemen we ons voor om dat ontspannen gevoel vooral vast te blijven houden. Ook als het werk weer begint. Waarom is dat dan zo moeilijk? Hoe kan het dat je al snel weer in bekende patronen vervalt en het gejaagde gevoel toch weer terug is?

Iedereen heeft wel eens te maken met stress of een stressvolle situatie. Ook (werk)stress, overspanning en zelfs een burn-out komen vaak voor. Vaak is er gedurende langere tijd een proces van opbranden aan de gang. Een proces dat moeilijk te doorbreken is, omdat het wordt aangestuurd door automatische, onbewuste gedragspatronen. In een andere situatie, bijvoorbeeld op vakantie, lukt het om dingen anders te doen. Maar zo gauw je thuis bent en het ‘normale’ leven weer begint, neemt je automatische piloot de touwtjes weer in handen. Je vervalt in bekende patronen, die op een gegeven moment vaak meer energie kosten dan opleveren. En zo kan je langzaam opbranden. Doordat de veranderingen gestaag en subtiel plaatsvinden, hebben veel mensen niet door dat ze aan het opbranden zijn. Pas als de spreekwoordelijke druppel de emmer doet overlopen, lijkt er ‘acuut’ sprake van klachten. Het gevaar bestaat dat de oorzaak wordt gezocht in externe factoren. Maar zolang je de verklaring blijft zoeken in omstandigheden, geef je de regie uit handen. Veel zinvoller is het, om te achterhalen welke onbewuste, automatische (gedrags)patronen jij kent en hoe deze ervoor zorgen dat je opbrandt. Ben je bijvoorbeeld iemand die het belangrijk vindt om alle informatie te hebben voor je een beslissing neemt? Een hele mooie kwaliteit die vaak zal leiden tot weloverwogen, onderbouwde keuzes. Maar je kunt je misschien ook voorstellen dat het veel tijd en energie kost om altijd alles te willen weten. Dat het soms handig is om een snelle beslissing te nemen, door op je gevoel te vertrouwen. Want wanneer weet je eigenlijk alles? Of misschien ben je iemand die graag afstemt met anderen en gezamenlijk naar een doel toewerkt. Waarschijnlijk kun je dan goed samenwerken en aanpassen. Echter, altijd afstemmen met iedereen kan ook vertragend werken en je moet er veel energie in steken. Zo zijn er vele manieren om jezelf op te branden. Vaak begint het bij een mooie kwaliteit die, als we hem altijd inzetten en geen andere mogelijkheden bij de hand hebben, een energielek kan worden. Door je bewust te worden van deze onbewuste en automatische patronen, ontstaat er keuze. Ga je voor de bekende weg, of kies je ervoor om anders te reageren? Daarvoor moet je stapjes nemen buiten je comfortzone. Dat is spannend, maar al gauw zal je merken dat je weer gaat opladen. Dat activiteiten, zoals werk, ook energie kunnen opleveren. Het is belangrijk daarbij te beginnen met kleine stapjes; ‘grote stappen snel thuis’ werkt vaak averechts. Een teen buiten je comfortzone is voldoende om mooie veranderingen in gang te zetten.

Heb je last van werkgerelateerde klachten of wil je weer meer plezier beleven aan je werk? Door middel van individuele coaching, een workshop of een training kun je achterhalen welke automatische patronen jou in de weg staan en hoe je die kunt doorbreken. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.

Winnie Flamink, Psycholoog NIP en cognitief gedragstherapeut i.o.

Top